Kasvatustoiminta


© Jana

Kuten useimpien virtuaalikennelten, myös by the Quilted Butterfliesin päällimmäisenä tavoitteena on edistää rodun jalostusta ja hyvinvointia virtuaalimaailmassa. Pyrimme kehittämään toimintaamme sekä virtuaalikoiramaailman uusien tuulien mukaisesti että täysin omin ideoin. Itselleni tärkeitä asioita ovat mm. värigenetiikan noudattaminen, sukulinjojen tilanteesta huolehtiminen sekä erilaisten realistisuudentunnetta tarjoavien menetelmien soveltaminen kennelin toimintaan.

Kasvatuksemme pohjautuu osittain edeltäjämme Duskarran kasvatteihin ja Duskarrassa omistamiini sukuihin. Suunnitelmiin kuitenkin kuuluu myös paljon uusia tuulia.

Rodusta

Shetlanninlammaskoira eli sheltti on pienikokoinen, mutkaton ja monipuolinen paimenkoirarotu. Koossa on hyvin paljon variaatiota, mutta uroksen ihannekorkeus on 37 cm, kun taas nartulla se on 35,5 cm. Hyväksyttyjä värejä löytyy viisi - soopeli, tricolour, blue merle, bimerle sekä mustavalkoinen. Kaksikerroksinen turkki on pitkä, mutta suhteellisen helppohoitoinen eikä sheltti kuulu trimmattaviin rotuihin. Luonteeltaan ideaali shetlanninlammaskoira on hyvähermoinen, aktiivinen, miellyttämisenhaluinen ja helposti koulutettava. Vieraita kohtaan se saa olla pidättyväinen, mutta ei pelokas, hermostunut tai vihainen. Usein rotua kuvaillaan haukkuherkäksi, ja jotkut yksilöt sitä ovatkin - haukku saa kyllä kuulua joko koiran kiihtyessä tai olla ilmoitusluontoista, mutta epävarmuuteen tai arkuuteen se ei saa olla sidoksissa.

Kasvattamisesta kiinnostunut löytää rodun parista lukuisia mahdollisuuksia sekä kehittää että ylläpitää rotua. Kuvalupia on kohtuullisen helppo saada, ja sheltin ollessa oikeassa elämässä hyvin suosittu rotu on kuvia saatavilla usein myös toisilta harrastajilta. Sen kanssa voi harrastaa erittäin laajasti - mainioita valintoja ovat esimerkiksi koiranäyttelyt, tottelevaisuuskoulutus, rally-toko, paimennus, agility, maastoesteet, flyball, koiratanssi tai pelastuskoirakokeet. Uudehkona lisäyksenä virtuaalisten koiraurheilulajien maailmaan on saatu myös hyötykoiratoiminta, jonka lajikirjosta erityisesti kuulokoiran tehtävä sopii erinomaisesti tarkkakuuloisille ja palvelualttiille paimenkoirille.

© Kristína Trhlíková

Pentuesuunnitelmat

Tiedot ajankohtaisista pentueista, joihin otetaan varauksia, löydät aina virtuaalikoirien omalta Karvaturrit.net -foorumilta. Yhteyttä voit ottaa myös sähköpostitse qbshelties 𝒶𝓉 gmail.com.

Jalostuksen osatekijöistä

Jokainen yhdistelmä on tarkan harkinnan tulos ja siitä pitää löytyä se jokin, joka saa erityisesti haluamaan kyseisen yhdistelmän toteuttamista. Lisäksi vanhempien tulisi mahdollisimman suurilta osin olla toisiaan täydentäviä niin luonteellisesti, terveydellisesti kuin ulkonäöllisestikin. Kasvatuksemme tavoitteena on joko ulospäinsuuntautunut tai vieraista perustamaton, paimennusviettinen, energinen ja hermorakenteeltaan tasapainoinen shetlanninlammaskoira. Ulkonäöltään sen tulisi olla pienikokoinen, kestävä- ja terverakenteinen sekä pitkäkarvainen, muttei liioitellun turkikas.

Pyrimme rakentamaan sukuja hyvin tapauskohtaisesti. Suvun tasaisuus voi toisinaan olla hyvä ja tavoiteltava asia, mutta se ei saa mennä kasvatuksen laadun edelle. Samaan tapaan pitkä sukukaan ei aina ole mittaamattoman arvokas, jos sitä ei ole aikanaan rakennettu huolellisesti ja se esimerkiksi sisältää paljon aukkoja. Vältämme myös sellaisten sukujen käyttämistä, joihin kuuluvat yksilöt eivät ole loppuun asti tiedossa. Jokaisen yhdistelmän kohdalla puntaroidaan tarkasti, mitä sukuja on kannattavaa ja mielekästä yhdistää toisiinsa. Pyrimme rakentamaan mielenkiintoisia ja yksilöllisiä sukukokonaisuuksia, ja pitkienkin sukujen tulisi olla mahdollisimman pitkälti tallennettuja ja tutkittavissa.

Toiveissa oma perhonen?


© Jana

Meillä ei ole pennunostajillemme tai kasvattiemme kilpailu-urille varsinaisia kriteereitä, mutta lähtökohtana on kuitenkin löytää jokaiselle pennulle loppuelämän koti, joka on kiinnostunut sitoutumaan alla listattuihin asioihin. Lisäksi koska pyrimme tuottamaan mahdollisimman tasokkaita yksilöitä, toivoisimme, että niiden potentiaalia hyödynnettäisiin rodunomaisissa kilpailuissa, kuten paimennuksessa sekä mahdollisesti myös muissa valinnanvaraisissa harrastuslajeissa. Ennen pennun varaamista siis pohdi, oletko riittävän motivoitunut panostamaan koiraan ainakin pienten tulostavoitteiden verran.

Pennunostajilta toivomme:
☆ Koiran sivun tallentamista Wayback Machinen avulla, jos se ollaan aikeissa poistaa
☆ Ilmoitusta merkittävistä koiraa koskettavista tapahtumista, kuten kodinvaihdos, jalostuskäyttö tai kuolema
☆ Rekisteritietojen pitämistä ajantasaisina VFCI:n muokkauslomakkeen avulla.

Pennunostajamme saavat:
☆ Kasvattajan tuen koiran koko eliniäksi
☆ Kattavan sukuselvityksen ja tiedot suvun tilanteesta
☆ Tarvittaessa valokuvan tai piirroskuvan
☆ Mahdollisuuksien mukaan kilpailutusapua.

Ota rohkeasti yhteyttä, jokaiseen kotiehdokkaaseen suhtaudutaan yksilönä ja tapauskohtaisesti eikä aiempaa tulosnäyttöä vaadita!

Kasvattimme

Lue lisää jo syntyneistä pentueista kasvattisivultamme.